Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Étkezési szabályok hasmenés esetén
  2023-11-11 23:10:46, szombat
 
  A hasmenés nemcsak kellemetlen emésztési zavar, de még fájdalmakkal is járhat, nem beszélve arról, hogy vizet és fontos ásványi sókat, anyagokat von el a szervezettől, illetve megnöveli a dehidratáció és a kiszáradás esélyeit. A hasmenés oka általában valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés, amelyet nemcsak hogy ki kell pihenni, de nagyon jól tesszük, ha odafigyelünk arra is, hogy miket eszünk és iszunk ezalatt az időszak alatt. A cikkünk most ehhez nyújt hathatós segítséget.

Hasmenés esetén ügyelnünk kell arra, hogy ne terheljük túl az emésztőrendszert. Inkább gyakrabban együnk kevesebbet, kisebb adagokat. Ha hasmenéssel küzdünk, a legjobb, ha ezeket fogyasztjuk: banán, alma, rizs, pirítós kenyér. Ezek az ételek nagyon hatékonyan gyógyítják ezt az emésztési problémát, és ha egy-két napig ezeket fogyasztjuk, garantáltan elmúlik a hasmenésünk.

A banán és a főtt burgonya nátriumban és káliumban is bővelkedik, amelyek segítenek az elektrolit-egyensúly helyreállításában, amely a folyadékveszteség miatt alakul ki a szervezetben.

A probiotikumokra is számíthatunk, hiszen helyreállítják a jó és a rossz baktériumok arányát a bélrendszerben, illetve még a hasmenés időtartamát is jelentősen lecsökkenhetik.

Egyes gabonafélék is a segítségünkre lehetnek emésztési zavar estén, például a rizs és a zabpehely. Ráadásul a rizsre szórhatunk egy csipet sót és kurkumát is, hogy helyreálljon az elektrolit-egyensúly a szervezetünkben. Ennek érdekében ihatunk elektrolitokkal dúsított, de nem szénsavas italokat, illetve kókuszvizet is.

Ha szeretnénk a szervezetünk folyadékveszteségét pótolni, akkor egy könnyű zöldség- vagy húsleves is jó lehet, de tényleg ügyeljünk arra, hogy a leves ne legyen zsíros. Szokták még ajánlani ebben az időszakban a sárgarépás-fokhagymás levest is, mivel a fokhagyma segíti az emésztést, míg a sárgarépa segít az elvesztett ásványi anyagok pótlásában.

Gyümölcslevet is fogyaszthatunk, de csak mértékkel. A narancslé és a paradicsomlé nagyon jól jöhet akkor, ha hasmenéssel küzdünk.

Amennyiben hasmenésünk van, a cink is jó társunk lehet, ugyanis csökkenti a hasmenéses epizódok időtartamát és súlyosságát, illetve a későbbi fertőzések valószínűségét. Ha pedig probiotikummal együtt fogyasztjuk a cinket, akkor a hasmenés súlyosságát csökkenthetjük, és még a hányást is megelőzhetjük.

Amikor hasmenéssel küzdünk, ne fogyasszunk zsíros ételeket, mivel felgyorsítják a bél összehúzódását, és puffadást is okozhatnak.

Kerüljük a tejtermékeket is, hiszen a hasmenés csökkenti a szervezetben a tejtermékekben jelen lévő laktóz emésztéséhez szükséges laktázenzim mennyiségét.

Az alkohol- és koffeintartalmú italokat is jobb elkerülni, mivel dehidratáló italként működnek, és tovább növelik a test dehidratált állapotát.

Ne együnk ilyenkor fokozott gázképződést okozó zöldségeket sem, például babot, káposztát, brokkolit, ugyanis nemcsak puffadást, hanem más emésztési zavarokat is okozhatnak.

A fűszeres ételeket is iktassuk ki az étrendünkből néhány napig, mivel irritálhatják az emésztőrendszert.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: emésztőrendszert, szervezetünkben, koffeintartalmú, probiotikumokra, elektrolitokkal, probiotikummal, lecsökkenhetik, csökkenthetjük, fogyaszthatunk, bélrendszerben, összehúzódását, valószínűségét, tejtermékekben, helyreállítják, megelőzhetjük, gyümölcslevet, tejtermékeket, felgyorsítják, irritálhatják, segítségünkre, paradicsomlé, szervezetben, emésztéséhez, fájdalmakkal, szervezettől, dehidratáció, odafigyelünk, étrendünkből, számíthatunk, helyreálljon, szervezetünk, gázképződést, fogyasztjuk, fogyasszunk, hasmenéssel, súlyosságát, hasmenés nemcsak, kiszáradás esélyeit, időszak alatt, cikkünk most, ételek nagyon, emésztési problémát, főtt burgonya, folyadékveszteség miatt, rossz baktériumok, hasmenés időtartamát, segítségünkre lehetnek, rizsre szórhatunk, könnyű zöldség-, fokhagyma segíti, sárgarépa segít, elvesztett ásványi,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Próbálkozni kell ahhoz,  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A boldogság ült a világvégén  Muratáj  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Gábor Dénes gondolata  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Emlék  Ázzal aki csak szép  A lelki élet nem arról szól, ....  Ébredj  Az Európai Unió is foglalkozik...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Különös!  A Gömb  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Tehetségtelen gyerek nincs.  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Volt egy...  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjt  Búzaszentelés  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Ébredj  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  A Föld napja  A keserű igazság  Tehetségtelen gyerek nincs.  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Jó éjszakát  Búzaszentelés  Föld napja április 22  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A lelki élet nem arról szól, ....  Föld napja április 22  Az embernek a társa: hiányzik.  Amit átélünk,  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Facebookon kaptam Krisztinától  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Naplemente 
Bejegyzés Címkék
hasmenés nemcsak, kiszáradás esélyeit, időszak alatt, cikkünk most, ételek nagyon, emésztési problémát, főtt burgonya, folyadékveszteség miatt, rossz baktériumok, hasmenés időtartamát, segítségünkre lehetnek, rizsre szórhatunk, könnyű zöldség-, fokhagyma segíti, sárgarépa segít, elvesztett ásványi, paradicsomlé nagyon, hasmenéses epizódok, későbbi fertőzések, hasmenés súlyosságát, hasmenés csökkenti, tejtermékekben jelen, test dehidratált, fűszeres ételeket, étrendünkből néhány, emésztőrendszert, szervezetünkben, koffeintartalmú, probiotikumokra, elektrolitokkal, probiotikummal, lecsökkenhetik, csökkenthetjük, fogyaszthatunk, bélrendszerben, összehúzódását, valószínűségét, tejtermékekben, helyreállítják, megelőzhetjük, gyümölcslevet, tejtermékeket, felgyorsítják, irritálhatják, segítségünkre, paradicsomlé, szervezetben, emésztéséhez, fájdalmakkal, szervezettől, dehidratáció, odafigyelünk, étrendünkből, számíthatunk, helyreálljon, szervezetünk, gázképződést, fogyasztjuk, fogyasszunk, hasmenéssel, súlyosságát, hasmenésünk, garantáltan, gabonafélék, időtartamát, baktériumok, kókuszvizet, kellemetlen, mennyiségét, bakteriális, zöldségeket, dehidratált, laktázenzim, dehidratáló, amennyiben, valamilyen, elvesztett, időszakban, szórhatunk, gyakrabban, kevesebbet, fokhagymás, sárgarépás, kiszáradás, gyógyítják, elektrolit, bővelkedik, okozhatnak, szeretnénk, hatékonyan, nátriumban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6441
  • e Hét: 31332
  • e Hónap: 62818
  • e Év: 267519
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.